Succesvolle eerste editie Meet the Northern Industry

Gepubliceerd op: 31-10-2018 om 06:08 uur

Maandenlang heeft u de aankondigingen van het evenement ‘Meet the Northern Industry 2018 (MNi 2018) voorbij zien komen en afgelopen vrijdag, 26 oktober, was het dan zover.

De keurig ingerichte fabriekshal van ECM Technologies, met statafels en picknicktafels werd door de deelnemers snel ‘omgebouwd’ tot een ware beurspresentatie van bedrijven uit de drie noordelijke provincies en landenvertegenwoordigers van de RvO en uit de markt. Al snel had de stilte plaats gemaakt voor een heerlijk geruis van activiteiten en gesprekken.

Als voorzitter van de Friese Exportclub introduceerde Greta Jager-Smit de gedeputeerde van de provincie Fryslân, Sander de Rouwe, die deze speciale dag opende. Getriggerd door zijn artikel in de krant over het ‘Suikerbroodsyndroom’ is er een plan uitgewerkt voor de prijsvraag van inkomende handelsmissies. Het plan van de Friese Exportclub was een van de vijf plannen die door de Provincie Fryslân zijn gehonoreerd. Er is hard gewerkt aan het tot stand komen van het concept MNi2018.

Sander de Rouwe heeft dit concept omarmd en de wens uitgesproken dat hier veel extra export voor de deelnemende bedrijven uit mag komen en in de toekomst dit event te kunnen herhalen. Inleidende woorden ook van Hans-Henk Wolters, die kort heeft uitgelegd waar het bedrijf ECM Technologies zich mee bezig houdt, gevolgd door medewerkers van de RvO en de Metaalunie. Er waren meer dan 24 landenvertegenwoordigers aanwezig in Leeuwarden van de RvO en marktpartijen. Als onze export groeit hebben we ook jong talent nodig en Michiel Kasteleijn van het International Welcome Center North, lichtte het project Top Dutch Talent toe.

Het event MNi2018 is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Fryslân, Provincie Groningen en Provincie Drenthe. Ook hebben de Koninklijke Metaalunie, Water Alliance en IWCN het project omarmt. Onze dank hiervoor.

Het speeddaten en aangaan van de gesprekken werd geopend door Sander de Rouwe. Het speciaal voor dit event gemaakte “balboek” moest men vullen met de bladen van alle aanwezigen. Tot en met de lunch was het druk in de hal met alle gesprekken die gevoerd werden.

Na de lunch werden de ingeplande gesprekken gehouden tussen de deelnemende bedrijven en de landenvertegenwoordigers. Hoewel er over de te verwachten resultaten nog niets te zeggen valt waren de deelnemers tevreden over de gevoerde gesprekken.

Met recht kan er worden gesproken over een succesvolle eerste MNi. In no time waren de spullen weer opgeruimd en vertrokken allen naar het Fries Museum voor een officiële afsluiting van deze dag met een rondleiding van de tentoonstelling Escher op Reis. Tijdens het walking diner werden gerechten uit de drie noordelijke provincies geserveerd.

Modehuis “De Heeren van Rinsma” verzorgde een korte presentatie waarom een goede eerste indruk bij een zakelijk gesprek zo belangrijk is en het juiste zakelijk pak daarbij essentieel is. Onder de deelnemers werd een kledingcheque ter waarde van € 500,- verloot welke te besteden is bij modehuis “De Heeren van Rinsma”. De gelukkige winnaar hiervan was Hein Molenkamp van de Water Alliance.

Het bestuur van de Friese Exportclub kijkt terug op een bijzonder geslaagde dag en wil iedereen die hieraan heeft meegewerkt hartelijk bedanken. Wij gaan nu ons best doen om dit event in 2019 te laten terugkeren.