CETA: Vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Canada is ingegaan op 21 september 2017

Gepubliceerd op: 9-10-2017 om 14:13 uur

De vrijhandelsovereenkomst (CETA) tussen de Europese Unie en Canada leidt tot vrije handel van goederen en diensten en is ingegaan op 21 september j.l. Tevens stimuleert en beschermt deze handelsovereenkomst investeringen. De totstandkoming heeft tot gevolg dat er een einde komt aan de heffing van douaneverplichtingen tussen de EU en Canada. Let op: er is een uitzondering gemaakt voor bepaalde landbouw producten.

Door CETA hebben Europese bedrijven het voordeel dat 99% van de invoerrechten niet langer betaald hoeven te worden aan de Canadese douane. Dit geldt ook vica versa. Zodra CETA van kracht gaat, verdwijnen de meeste verplichtingen. Na 7 jaar komt  er een einde aan alle invoerrechten voor industriële producten.

CETA maakt het makkelijker voor Europese bedrijven om tenders aan te gaan bij Canadese overheidsinstellingen en voor Europese  professionals om te werken in Canada.

Om voordeel te hebben van deze overeenkomst, dient u een paar simpele stappen te ondernemen:

  • Vraag een geregistreerd export nummer aan (REX) door dit formulier in te vullen.
  • Verstuur dit formulier naar de Nationale Douane:

Belastingdienst/ Douane
Landelijk Oorsprong Team
Postbus 3070, 6401 DN Heerlen

  • Bij goedkeuring ontvangt u het REX nummer,  dit geeft de mogelijkheid om de preferentiële oorsprong van het product aan te tonen door middel van een factuurverklaring op de verkoopfactuur.
  • Verificatie van REX nummers is mogelijk via de REX database

Meer informatie via de website van exportdocumenten.com.