Corona in Duitsland

Gepubliceerd op: 22-09-2020 om 15:01 uur

Duitsland heeft vanaf 16 september nieuwe maatregelen ingesteld voor bepaalde reizigers uit Nederland. Daarnaast kunnen er per deelstaat nog extra eisen gesteld worden. Ook als ondernemer moet u rekening houden met deze nieuwe regels. Gaat u binnenkort voor een zakelijke afspraak naar Duitsland? Bereid u dan goed voor. RVO helpt u op weg.

Onderstaande tekst is de korte variant van de informatie over (zakelijk) reizen naar Duitsland, op onze pagina Veelgestelde vragen over het coronavirus in Duitsland.

De grens tussen Nederland en Duitsland is tijdens de coronacrisis altijd open geweest. Dat blijft naar verwachting voorlopig ook zo. Aan het begin van de corona-uitbraak zijn er in beide landen wel enkele (reis)beperkingen ingesteld. Deze beperkingen zijn inmiddels opgeheven.

Reisadvies voor Duitsland is geel

Het reisadvies voor Duitsland is momenteel geel. Dat betekent dat u naar Duitsland kunt reizen. Houd wel rekening met mogelijke veiligheidsrisico’s in verband met het coronavirus (COVID-19). Denk hierbij aan een lokale uitbraak en de bijbehorende maatregelen (zoals lockdown). De situatie kan snel veranderen. Controleer daarom vóór vertrek altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Het reisadvies geldt voor heel Duitsland. Er zijn echter wel verschillen tussen de deelstaten rondom het coronavirus. Zo zijn onder meer het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen en de zuidelijke deelstaten Baden-Württemberg en Beieren hard getroffen.

Duitsland: Noord- en Zuid-Holland risicogebieden

De provincies Noord-Holland en Zuid-Holland zijn door de Duitse regering aangeduid als ‘risicogebied‘. Dit heeft te maken met het oplopend aantal coronagevallen in deze regio’s. Woont u in een van deze gebieden of bent u hier recent geweest? En bent u van plan om naar Duitsland te gaan? Houd dan rekening met extra maatregelen.

Zo zijn reizigers uit risicogebieden verplicht zich te laten testen op corona als zij naar Duitsland reizen. Het Duitse RIVM (Robert Koch Institut) heeft meer informatie over de verplichte coronatest. Daarnaast kan het zijn dat u bij aankomst in Duitsland, in (thuis)quarantaine moet gaan. De regels rondom de quarantaineplicht worden op deelstaatniveau bepaald. Controleer daarom de coronapagina van de deelstaat waar u naartoe reist. De quarantaineplicht vervalt bij een recente, negatieve coronatest.

Doorreizen – eventueel met een korte tussenstop, bijvoorbeeld om te tanken – blijft voorlopig gewoon mogelijk.

Regels bij zakelijke afspraken

Als u een (zakelijke) afspraak heeft, volg dan altijd de afstands- en hygiëneregels zoals u deze ook in Nederland zou toepassen. In Duitsland wordt dit ook wel de AHA-formule genoemd (Abstand, Hygiene, Alltagsmaske). Beperk het contact zoveel mogelijk. Houdt er bovendien rekening mee dat er in de meeste Duitse deelstaten een uitgebreidere mondkapjesplicht geldt dan in Nederland. Controleer altijd de lokale regels.

Corona-app

U kunt er tot slot voor kiezen om de Corona-Warn-App van de Duitse overheid te installeren. U krijgt dan een melding als in de buurt bent geweest van iemand die besmet is (geweest) met het coronavirus. Het gebruik van deze app is niet verplicht.

Meer weten?