De Britse douane – nieuwe regels per 1-1-2021

Gepubliceerd op: 16-12-2020 om 14:27 uur

Drijft u handel met het Verenigd Koninkrijk? Dan krijgt u vanaf 1 januari 2021 te maken met nieuwe regels van tarifaire en niet-tarifaire aard. Denk aan veranderende import- en exportbepalingen, aan zowel de Nederlandse (EU) als de Britse kant. Wat kunt u aan de Britse kant verwachten? Dit artikel helpt u in zeven stappen op weg.

Zoals u weet gaat er per 1 januari 2021 veel veranderen voor de handel tussen Nederland en het VK. Behalve alle EU wet- en regelgeving is het ook raadzaam om kennis te nemen van de (nieuwe) douaneprocedures en grensformaliteiten aan Britse kant, zoals die recent zijn gepubliceerd in het zogeheten Border Operating Model. Over welke veranderingen per 1 januari 2021 kunt u nadenken?

Let op: we hebben het hier over Britse wet- en regelgeving. De Nederlandse overheid is niet de eigenaar van deze informatie. Vragen aan de Britse overheid kunt u per e-mail stellen aan Trade.gov.uk.

Bekijk het zeven stappenplan op de website van de Rijksoverheid.

De Nederlandse kant

Vergeet niet dat u aan de Nederlandse kant van de Douane natuurlijk ook het een en ander moet doen voor de situatie per 1 januari.

Bekijk onze to-dolijsten met 5 dingen om te regelen voor uw handel:

En meer aandachtspunten op de pagina Import & Export.

En doe de Brexit Impact Scan om erachter te komen wat u nog meer moet doen, speciaal gericht op uw situatie.