De Export Draait Door (terugblik)

Gepubliceerd op: 18-04-2018 om 07:23 uur

De Ambassadeur van Roemenië, uitleg over blockchain, de mogelijkheden van Luchthaven Eelde en de Nederlandse keuken. Deze onderwerpen kwamen in vogelvlucht aan de orde tijdens De Export Draait Door op 12 april.

Onder leiding van Wim Eilering werd het programma vlot gepresenteerd. Mevr. Brândusa Predscu, de Ambassadeur van Roemenië bezocht op donderdag Leeuwarden en Friesland en sloot haar dag af aan tafel bij DEDD. Zij hield een warm pleidooi voor Roemenië en welke kansen dit land ons kan bieden. Er liggen naast de kansen op landbouwgebied ook op industrieel gebied veel kansen. De ondernemers kunnen voor vragen terecht bij de heer Christian Mateescu, hoofd Economische zaken en handel. Gegevens bekend bij het secretariaat.

Albert Kooy van Hoge Hotelschool Stenden wees ons op de verandering van de Nederlandse groenten. Vroeger was alles van nature biologisch maar de kwaliteit van de grond is dusdanig achteruit gegaan dat er naar nieuwe manieren van verbouwen is gezocht en dit zijn de biologische groenten van tegenwoordig. Zijn vijf principes sluiten goed aan bij het bedrijfsleven en vertegenwoordigen goed de Nederlandse keuken.

Groningen Airport Eelde was aan tafel vertegenwoordigd door Bowie Odink. De nieuwe mogelijkheden om via Groningen Airport Eelde naar vele bestemmingen wereldwijd te vliegen werden benadrukt. Via de hubs Kopenhagen en München zijn er goede verbindingen naar de rest van de wereld. Driemaal daags wordt er gevlogen naar Londen. Qua tijdwinst en prijsstelling van de vluchten is vertrek van Airport Eelde zeer interessant geworden. Hoe meer wij vanuit het bedrijfsleven deze luchthaven benutten hoe meer vluchten naar andere bestemmingen in beeld komen.

Bart van Beek van Rabobank Nederland schoof als laatste aan en deed de blockchain technologie uit de doeken. Door toepassing van deze techniek in het betalingsverkeer wordt er meer veiligheid, snelheid, transparantie gecreëerd. Het is een soort van gedeelde database waarbij de ondernemers eigenaar worden van een blockchain netwerk.
We.trade is een Europees internationaal platform van nu nog zeven Europese banken. Zolang er tussen de partijen niets geregeld is gebeurt er bancair niets. Dit lijkt op een Letter of Credit maar dan zonder papieren. De ondernemer aan tafel, Cees Mostert van Eurochoice, ziet blockchain nog niet alle papieren rompslomp wegnemen bij het controleren van de goederen. Bart geeft aan dat dit in de nabije toekomst zeker zal veranderen. De presentatie van Bart van Beek is via deze pagina te downloaden met op pagina 13 de link naar een kort filmpje met uitleg over blockchain.

Gastheer Rabobank bood het afsluitend eten de drankjes aan. Het eten werd uitgeserveerd, geen verpieterd buffet en het voordeel is dat er minder eten wordt verspild.

De foto’s van de bijeenkomst zijn toegevoegd aan het fotoalbum.

we.trade presentatie DEDD 12 april