Exporteren naar het VK? Regel dit voor 1 januari 2022

Gepubliceerd op: 22-12-2021 om 08:53 uur

Exporteert u producten naar het Verenigd Koninkrijk (VK)? Per 1 januari 2022 scherpt de Britse overheid de regels verder aan. We zetten de veranderingen hier voor u op een rij.

Raadpleeg voor alle veranderingen de informatie van de Britse overheid over het Border Operating Model (BOM). In het Border Operating Model is vastgelegd hoe de Britse overheid in 3 fases de nieuwe importregels introduceert.

1. Stel de invoeraangifte niet meer uit

Een importeur in het VK kon in 2021 nog een beroep doen op de regeling uitgestelde aangifte bij de Britse douane. Daarmee kon je de aangifte onder bepaalde voorwaarden een half jaar uitstellen. Dat is vanaf 1 januari 2022 niet meer mogelijk. Dan is een volledig ingevulde Britse invoeraangifte verplicht.

Meer weten? Lees de informatie van evofenedex: Brexit: nieuwe douaneformaliteiten in 2022.

2. Regel de pre-notificatie, oftewel het vooraanmelden voor levensmiddelen en landbouwproducten

Vanaf 1 januari 2022 is een vooraanmelding (pre-notificatie) voor agro- en foodproducten (zowel dierlijke als plantaardige) verplicht. Vanaf die datum moet de importeur deze producten voor aankomst vooraanmelden via het Britse ICT-systeem.

Meer weten? Lees de informatie van NVWA: Waarvoor moet ik een vooraanmelding (pre-notification) doen?

3. Vervoer je goederen? Bereid je dan voor op grondige grenscontroles

Vanaf 1 januari 2022 komt er ook een uitgebreide controle voor goederen naar het VK. Vervoerders en chauffeurs die spullen transporteren naar het VK moeten vanaf 1 januari 2022 gebruik maken van de Goods Vehicle Movement Service (GVMS). GVMS is voor vrijwel alle havens verplicht.

Meer weten? Lees de informatie van evofenedex: Nieuwe regels voor goederenvervoer naar het VK of bekijk het webinar over GVMS van de Britse douane terug.

4. Wees voorbereid op 2 verschillende douaneprocessen bij de Britse havens

Vanaf 1 januari 2022 kunt u invoeraangiften bij de Britse douane doen via 2 verschillende modellen:

  • het temporary storage model (tijdelijke opslag, terwijl uw goederen op de volgende douanebestemming wachten);
  • het pre-lodgement model (waarbij u al douaneaangifte heeft gedaan, vóórdat uw goederen de haven binnenkomen).

Meer weten? Lees de informatie op Get Ready for Brexit, de website van evofenedex: Brexit: nieuwe douaneformaliteiten in 2022, of bekijk pagina 58 van het Border Operating Model.

Denk ook alvast aan veranderingen die vanaf 1 juli 2022 ingaan

Exporteert u vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong? Later in het jaar wordt een veterinair gezondheidscertificaat verplicht bij export van EU naar VK. Dat geldt ook voor ‘laag risico’ producten van plantaardige oorsprong, zoals snijbloemen, groenten en fruit. Daarvoor is straks een fytosanitair certificaat verplicht. De Britse douane voert de verplichting en de controles gefaseerd in tussen 1 juli en 1 november 2022.

Meer weten? Bekijk ons stappenplan voor certificeringen.

Problemen aan de grens?

Heeft u vragen door problemen bij de grensdoorgang in het VK? Bijvoorbeeld over registratie in het Goods Vehicle Movement System of het verkrijgen van een Goods Movement Reference?

Bel met de hulplijn van de Britse douane (HMRC):
T: +44 300 322 9434 (ieder moment van de dag bereikbaar – kies optie 1 voor urgente problemen).

Tips!