Indrukwekkend Exportuur Rusland-Oekraïne

Gepubliceerd op: 9-03-2022 om 10:28 uur

Verslag Exportuur Rusland-Oekraïne van Exportclub Noord (ECN) op 7 maart 2022.

Onder leiding van Jan Jacob Hilberdink, directeur Exportclub Noord, vond een gesprek plaats met experts en bedrijven over de handelssituatie in Rusland en Oekraïne.
Als experts waren uitgenodigd :

Rob van der Ploeg – Kaltic
Hans van Koningsbrugge – Nederland-Rusland Centrum
Jeroen Ketting – Lighthouse Russia B.V.

Deelnemende bedrijven waren :
Airco-Fin. B.V., Aon Risk Solutions, E.A. Broekema B.V. en Seatrade Shipmanagement

Aanleiding vormde de de Russische invasie in Oekraïne. De bedoeling was om tijdens dit Exportuur te spreken over hoe de handel met beide landen kan worden voortgezet, ondanks de actie van Moskou. De situatie was ten tijde van het exportuur inmiddels dramatisch verslechterd. Het exportuur vormde daarom een podium om met elkaar van gedachten te wisselen, ervaringen uit te wisselen en de toekomst te bespreken.

Samenvattend kan worden vastgesteld dat alle handelsrelaties met beide landen zo goed als stil liggen. Zowel financieel als logistiek is bijna niets meer mogelijk. Naast praktische barrieres bestaan ten aanzien van de Russische Federatie eveneens grote ethische vraagstukken. Een deel van de bevolking verafschuwt Poetin’s handelswijze en schaamt zich voor de oorlogshandelingen. Een ander deel van de bevolking is jarenlang zodanig geïndoctrineerd en geïntimideerd dat zij vertrouwen in het optreden van Poetin.

Vooral de bijdrage van Jeroen Ketting aan het gesprek is indrukwekkend. Hij probeert zijn Russische bedrijf zo solide mogelijk achter te laten voor zijn medewerkers en is gelijktijdig bezig met een grote hulpactie voor Oekraïne, waarin een zevental bedrijven inmiddels € 150.000 heeft geïnvesteerd. Jeroen hoopt op 18 maart uit Rusland te kunnen veretrekken naar Nederland.

Luister naar de ongefilterde geluidsopname van dit gesprek door het MP3 bestand te downloaden.