Inzet van clusters en internationale werknemers

Gepubliceerd op: 18-10-2017 om 11:50 uur

Samen met de leden van de Metaalunie waren de leden van Exportclub Groningen op 12 oktober te gast bij SteelCare B.V. in Hoogezand. Na de opening en een woord van welkom door de voorzitter Tom Bakker vroeg Diederik Binnema het woord.

Diederik, directeur van SteelCare, haakte resoluut in op de actualiteit en stelde de deelnemers direct gerust door te zeggen dat zijn “grit leverancier” schriftelijk bevestigde dat het geleverde straalgrit niet met asbest is verontreinigd.

Diederik Bakker, lector bij de Hanze University, benadrukte tijdens een kort inspreekmoment nogmaals het belang en de meerwaarde van het ontwikkelen van clusters. Hierna nam Anu Manickam van de Hanze University het woord om verslag te doen over de ontwikkelingen  rondom de clusters bij de ECG. Inmiddels zijn er twee vergaderingen geweest waarbij naast de bestuursleden ook de leden zelf zijn betrokken.  Op basis van de input van deze overleggen is nu het moment aangekomen om te starten met het cluster Metaal. Dit zal op zeer korte termijn gebeuren.
Daarnaast gaf Anu wat aanvullende info over de invulling van de clusters

De bijeenkomst werd prettig onderbroken om de inwendige mens te verzorgen. Het in allerijl opgebouwde buffet door Hotel Faber in Hoogezand werd met smaak verorberd en door de inrichting van de straalcabine met ronde tafels kwamen er zeer geanimeerde gesprekken op gang. Dit paste eigenlijk heel goed in de opbouw van de avond.

Michiel Kasteleijn van International Welcome Center North kreeg na het eten het woord. In zijn duidelijke presentatie gaf hij uitleg over wat  het IWCN kan betekenen voor het regelen van een hoop basale formaliteiten voor buitenlandse werknemers, zoals het aanvragen van een BSN nummer, een bankrekening nummer etc. Allemaal zaken die voor een Expat die hier komt werken snel door het IWCN wordt geregeld. Voorwaar een openbaring.

De rondleiding door het bedrijf mocht natuurlijk niet ontbreken op het programma. Diederik leidde de deelnemers met veel enthousiasme rond. Net voor aanvang van de bijeenkomst kwam er nog een groot object binnen die gecoat moet worden. Kortom, boeiend om te zien.

De sprekers werden bedankt voor hun inzet en de Metaalunie voor de altijd plezierige samenwerking.  Al met al kunnen we terug kijken op een plezierige en informatieve bijeenkomst.

De presentaties van de sprekers zijn hieronder te downloaden en de foto’s zijn toegevoegd aan het fotoalbum.

Klik hier voor de link naar de nieuwsbrief van de Koninklijke Metaalunie met daarin hun terugblik op deze bijeenkomst.

Presentatie Anu Manickam Exportclub meeting 12oct2017
Presentatie IWCN