Ga naar de inhoud

BSBI 2024, een groot succes

Bereid je voor, wees weerbaar en niet naïef

Dat was op 7 juni de belangrijkste boodschap tijdens de Veiligheidseditie van Be Smart Be International. In totaal 70 bezoekers woonden de bijeenkomst bij.

De bijeenkomst werd gehouden op Groningen Airport Eelde. Een toepasselijke plek vanuit internationaal zaken doen gezien, maar ook een plek waar veiligheid een belangrijke rol speelt. De 70 bezoeker luisterden geboeid naar de ervaringen en tips van diverse sprekers rond het thema ‘Veilig internationaal zakendoen’ .

Na een introductie over de veiligheid op het vliegveld, nam Eric Schouten van Dyami ons mee in de geopolitieke spanningen tussen oost en west, de gevolgen van het beleid van China en Rusland en de relatie met de USA. Onze grootste valkuil is volgens Schouten onze naïeve instelling op dit gebied.  Onze denkwijze dat mensen in andere landen net zo denken dan wij, draagt daar volgens hem in belangrijke mate aan bij.  

Bart Spandaw van Spandaw & Veltman heeft net als Schouten veel ervaring met veiligheid in het buitenland en hamerde vooral op een goede voorbereiding, op het opstellen van een veiligheidsprotocol maar ook op het informeren van de lokale ambassade van het land waar je in wilt gaan opereren.

Egbert Swierts van OmniDrones vertelde enthousiast hoe Drones ingezet kunnen worden met betrekking tot veiligheid. Dat er een Loket Economische Veiligheid is, wist niet iedereen. Raymond Toet van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Weerbaar (Internationaal) Ondernemen gaf tijdens zijn presentatie aan wat dit loket voor ons kan betekenen.

Daphne Wesdorp eindigde de ochtend met een prachtige presentatie over haar ervaringen als oorlogsjournaliste in landen zoals Oekraïne, Myanmar en Afrika. Zij bereidt al haar reizen minutieus voor en maakt samen met collega’s op het laatste moment nog de keuze of een bezoek al dan niet verantwoord is.

Veiligheid van uzelf en uw reisgenoten moet een onderdeel zijn van de reisvoorbereiding naar het buitenland. Als werkgever moet u zich extra bewust zijn van situaties waarin uw medewerker terecht kan komen. Zeker nu er zoveel spanningen in de wereld zijn. Bezoekers van hét Exportevent van het jaar hebben deze boodschap zeker mee naar huis genomen.