Ga naar de inhoud

Nieuw handelsakkoord EU en Nieuw-Zeeland biedt kansen voor export

Op 1 mei 2024 trad het nieuwe handelsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en Nieuw-Zeeland in werking. Het akkoord wordt gezien als het ‘groenste akkoord’ dat de EU tot nu toe heeft gesloten. Naar verwachting groeit de handel tussen de partijen de komende 10 jaar met 30%. Dat biedt nieuwe kansen voor exporteurs en importeurs.

Geen tarieven meer voor goederen

Een belangrijk onderdeel van het akkoord draait om tarieven. Nieuw-Zeeland verwijdert alle tarieven voor EU-goederen, die geëxporteerd worden naar het land. Daaronder vallen ook relatief hoge tarieven op industriële goederen zoals auto’s, auto-onderdelen en machines. Het geldt ook voor de toegang van EU-landbouwproducten tot de Nieuw-Zeelandse markt, zoals kaas.

Gemakkelijker diensten verlenen

Met het akkoord krijgen Europese bedrijven ook betere toegang tot overheidsopdrachten én de dienstenmarkt in Nieuw-Zeeland. Het gaat dan bijvoorbeeld om financiële dienstverlening, telecommunicatie en logistieke diensten. Verder is er specifiek aandacht voor de internationalisering van het mkb.

Handel en duurzaamheid hand in hand

Het handelsakkoord valt op door de nadruk op duurzaamheid. Er staan specifieke bepalingen in over handel en duurzame ontwikkeling. Bijvoorbeeld over de naleving van het Klimaatakkoord van Parijs en fundamentele arbeidsrechten. Hiermee laten de EU en Nieuw-Zeeland zien dat handel en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Zo stellen ze een belangrijk voorbeeld voor andere handelspartners wereldwijd.

Profiteren van het handelsakkoord

Nederlandse bedrijven die diensten of goederen exporteren naar Nieuw-Zeeland, kunnen voordeel halen uit het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en Nieuw-Zeeland (europe.eu). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt hen daarbij met een stappenplan: Profiteren van handelsakkoorden in 5 stappen. Ondernemers die in Nieuw-Zeeland zaken willen doen, kunnen ook bij RVO terecht voor een vrijblijvend adviesgesprek.