Terugblik bijeenkomst Brexit

Gepubliceerd op: 14-03-2019 om 15:18 uur


Hoe gaat het Britse Lagerhuis vanavond stemmen over het nieuwe Brexit voorstel van Premier May? Deze vraag hield de gemoederen eigenlijk de hele bijeenkomst bezig bij Rein Advocaten op 12 maart. Toch werd er in een overvolle zaal met belangstelling geluisterd naar de drie presentaties over de Brexit.

In het verhaal van mr. Paul Suk en mr. Auke Doornbosch van Rein Advocaten werden de juridische consequenties genoemd. Belangrijk te noem is dat als men bij een te late levering zich nu nog wil verschuilen achter de Brexit dat dit geen kans van slagen heeft. Ondanks dat er nog steeds onduidelijkheid is hoe afscheid wordt genomen van het Verenigd Koninkrijk, is dit geen excuus.
Dit speelt al zo lang dat men zich hier al voldoende op moet hebben kunnen voorbereiden.
Auke Doornbosch gaf eveneens aan dat hij eigenlijk niet ziet wat de Brexit het Nederlandse bedrijven voor kansen kan brengen.

De tweede spreker was Johan Kuper, douane expert met een schat aan kennis. De dagvoorzitter voelde meteen aan dat Johan de hele avond wel vol kon praten. Johan benoemde de douane aspecten met betrekking tot de Brexit. Ook was zijn advies om in de periode rond 29 maart tot 4 april ver weg te blijven van de handel met het Verenigd Koninkrijk want hij voorziet een chaos.

De slotpresentatie was van Michiel Bregman en Bram ter Horst van Scania Logistics Nederland B.V.
Dit bedrijf is al sinds september vorig jaar bezig met de voorbereidingen op de Brexit. Die tijd hebben ze ook echt wel nodig gehad. Scania is natuurlijk een groot bedrijf en moet derhalve ook goed voorbereid zijn op zo’n ingrijpende wijziging.

Aan het eind van het programma gaf de dagvoorzitter nog even kort het woord aan Monique Hut van Woodpacker uit Drachten. Zij wees de aanwezigen op het belang van een goede verpakking. Deze moet straks voor het Verenigd Koninkrijk voldoen aan de ISPM15 norm. Bij de voorbereidingen op een Brexit is dit niet het eerste waar men aan denkt, dus zeker een nuttige toevoeging van Monique.

Tijdens de afsluitende borrel kwam uiteindelijk het bericht uit Londen dat het Lagerhuis wederom niet heeft ingestemd met het voorstel wat er nu ligt. Dit gaf veel stof tot napraten.

Dit was het eerste onderwerp van een reeks bijeenkomsten die wij organiseren in samenwerking met de Koninklijke Metaalunie (Noord), Rabobank, Provincie Drenthe en Ik ben Drents Ondernemer. De volgende bijeenkomst in deze hoedanigheid is gepland op 16 april en heeft als thema Duitsland.

De foto’s zijn toegevoegd aan het fotoalbum.