Terugblik Brexit bijeenkomst bij Animo B.V. in Assen

Gepubliceerd op: 22-10-2018 om 07:05 uur

Ruim veertig deelnemers waren op 11 oktober jl. aanwezig bij Animo B.V. in Assen. Dit bedrijf maakt hoogwaardige koffiezetmachines. De deelnemers kwamen naar Assen voor een informatieve sessie over de kansen die de Brexit aan ondernemers biedt.

De bijeenkomst begon voor de verandering met een rondleiding door de fabriek. Op dat moment was alles nog in bedrijf en was het zeer interessant om te zien hoe de koffieautomaten worden geproduceerd.

Na de rondleiding vertelde Reinder Schortinghuis over het bedrijf Animo, de geschiedenis en de vele producten. Daarna ging de focus echt op het Verenigd Koninkrijk. Ester Barendregt van de Rabobank en Michiel van Deursen van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel verzorgden een presentatie waarin het accent op de verschillende opties van de Brexit werd gelegd.

Dat dit onderwerp echt leeft bleek wel uit de vragen die vanuit de deelnemers werden gesteld. De diverse invalshoeken werden belicht omdat er nog steeds geen duidelijkheid is of het een harde of een zachte Brexit gaat worden. Onduidelijkheid hierover baart menig ondernemer toch wel zorgen.

Marc Groothuijse van de Kamer van Koophandel sloot het formele gedeelte af met een interactieve sessie. Er werden vragen gesteld aan de deelnemers en de antwoorden waren direct zichtbaar op het scherm. De meningen waren erg verdeeld zo bleek uit deze setting.

Het afsluitende netwerkbuffet was afgestemd op het thema, fish and chips. Dat men nog lang niet is uitgepraat over de Brexit bleek wel uit het feit dat de deelnemers nog lang bleven zitten.

De gezamenlijke organisatie door Exportclub Drenthe, Koninklijke Metaalunie Noord, Rabobank, Kamer van Koophandel en provincie Drenthe is zeker voor herhaling vatbaar.

P.S. Tijdens de bijeenkomst kwamen we tot de conclusie dat er toch behoorlijk wat bedrijven in de zaal zaten die daadwerkelijk zaken doen in de UK. Graag zouden wij de mogelijkheid aan willen bieden om een vervolg te geven aan deze bijeenkomst. Los van dat er nu nog veel onduidelijk is rondom de Brexit, zal het Drentse MKB vaak tegen dezelfde vragen en mogelijke consequenties aanlopen. Bij voldoende belangstelling zouden wij graag een rondetafel willen organiseren, waarbij de vragen van jullie besproken worden, gecombineerd met experts die deze vragen mogelijk kunnen beantwoorden. De vragen die u als ondernemer heeft, kunnen interessant zijn voor andere bedrijven en andersom worden er antwoorden gegeven op vragen waar u mogelijk nog niet over nagedacht heeft. Bent u hierin geïnteresseerd, neemt u dan contact op met het secretariaat, Ingrid Dijk.

De foto’s zijn toegevoegd aan het fotoalbum.