Terugblik ontbijtsessie 19 november

Gepubliceerd op: 27-11-2019 om 07:58 uur

Op 19 november waren we te gast bij Bekaert Combustion Technology in Assen. Samen met Metaalunie Noord, Ik Ben Drents Ondernemer en de Rabobank was er een ontbijtsessie gepland met als thema ‘Zakendoen met de Verenigde Staten’.

Gastheer Bekaert had speciaal hiervoor hun Amerikaanse collega, Chris Pickens (Commercial Lead US), uitgenodigd om zijn ervaringen met onze leden te delen. De aanwezigheid van Chris werd zeer gewaardeerd getuige de vragen die werden gesteld. Daarnaast verzorgden Willem Wolfs| Relationship Manager North America bij Rabobank en Hugo Erken | Hoofd Internationale Economie van RaboResearch een presentatie over de visie van de Rabobank op de Verenigde Staten waarbij ook de situatie met China onder de loep werd genomen.

Zo’n 40 procent van de aanwezige leden verwacht dat de VS in 2020 in een recessie zal komen. Van de Amerikanen zelf verwacht de helft van de bevolking dit.
Wat betreft de handelsoorlog tussen Amerika en China is de verwachting dat het eind nog niet in zicht is. Trump schrijft al een jaar lang in zijn tweets dat het positief zal uitpakken. De Rabobank denkt echter dat dit nog wel even gaat duren. China exporteert veel meer naar de VS dan andersom. Er zijn staatssubsidies aan bedrijven in China die niet afgebouwd kunnen worden. Het gaat ook over geopolitiek. Kortom de Rabobank ziet het nog niet gebeuren. De aanwezigen denken dat het effect van de handelsoorlog voornamelijk negatief uit zal pakken voor China. Dit is wel enigszins in lijn met de verwachting en van de Rabobank. De impact hiervan is dat de prijzen zullen stijgen.

De impact op China is negatiever. China loopt vijf procent aan groei mis. China haalt inmiddels zelf ook al werknemers uit andere landen zoals Vietnam etc.

De economische structuur heeft een goede uitgangspositie maar een zorgelijke dynamiek. Hou in de gaten hoe uw eigen branche zich ontwikkelt.

De meest gebruikte betaalmethode in de VS gaat via cheques. Door de aanwezige leden die zaken doen met de VS wordt aangegeven dat zij in de meeste gevallen een eigen bankrekening in de VS hebben geopend of een eigen vestiging in de VS.

Na deze schat aan informatie werd de deelnemers nog een blik gegund in het productieproces van Bekaert.

Wij willen Bekaert hartelijk bedanken voor de gastvrijheid.

De presentatie van Hugo Erken en Chris Pickens kunt u hier terugkijken.

20191119 US update RaboResearch Metaalunie-Noord_schoon_verzending (1)

Presentatie Chris Pickens

De foto’s zijn toegevoegd aan het fotoalbum.